Mivel délután, uzsonnára savanyított tejterméket kell ennem, tele a hűtő joghurttal, túróval, sajttal. A natur joghurtot egy idő után megunom és ilyenkor vagy friss gyümölcsöt vagy a fagyasztóból előkotort gyümölcsöt teszek bele. Így már ehetőbb és nem is olyan unalmas minden nap ugyanazt kanalazni. Piros bogyós gyümölcsből egy nap többet lehet enni, mint a többi fajtából. Szerencsére eper, cseresznye, ribizli, málna szezon következik. :)
A boltban Activiát szoktam venni, mert a többit nagyon savanyúnak találom. Mivel elég húzós az ára ilyen mennyiségben fogyasztva, elkezdtem keresgetni a házi joghurt készítésének módjait.
Az egyik kedvenc könyvemben találtam egy nagyon jó receptet hozzá. Ajánlom kipróbálásra és a könyvet pedig elolvasásra.
Ha nincs joghurt készítő gépünk a következő receptet ajánlom:
Hozzávalók:
1 liter 3,5 vagy 2,8 %-os tej (Zacskós! A dobozos tejek nem használhatók joghurt készítésére)
1-2 evőkanál joghurt vagy bioboltokban kapható baktérium -kultúra
1. Közepes lángon addig melegítjük a tejet, míg a széle buborékos lesz és gőzölög a teteje.
2. A meleg tejet egy nagy tálba öntjük, és hagyjuk hűlni míg 40 fokos lesz. (Ha nincs hőmérőnk: addig hagyjuk hűlni, míg a mutatóujjunkat húsz másodpercig benne tudjuk tartani.)
3. A joghurtot vagy baktérium -kultúrát egy kis tálba tesszük, ráöntünk egy kevés meleg tejet és alaposan összekeverjük. Visszaöntjük a nagy tálba a harmadát, jól elkeverjük. Majd apránként hozzáadjuk a többit is. Végül az egészet jól összekeverjük. Vastag törülközővel letakarjuk és 6-8 órára (én egy éjszakára szoktam) meleg helyre tesszük. A gázsütő például jó hely, ha az őrláng ég csak benne, és beletehetünk egy lábos forró vizet is.
4. Amikor kész, műanyag fóliával letakarjuk a tálat és fogyasztás előtt 8 órára a hűtőbe tesszük. Ha sűrűbb joghurtot szeretnénk, szűrjük át finom anyagon.
Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak című könyvből származik a recept.
Megjegyzés: Ha a szénhidrát tartalomba belefér, akkor 2 -3 darab Korpovit kekszet eszek a joghurthoz. Így nem halok éhen vacsoráig. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése