2011. február 11., péntek

Sprechen wir auf Deutsch

Bendegúzzal 3 hónapos korától minden nap fél -egy órát beszélgetek, mondókázok, énekelek németül. Hiszem, hogy a gyerekkorban elkezdett nyelvtanulás nem elfecsérelt idő. Jómagam is gyerekkoromban tanultam meg németül a tévét bámulva, egy kis kézi szótárt lapozgatva. Persze ehhez az is kellett, hogy érdeklődjek a nyelvek iránt. Most, hogy már 6 hónapos elég sok mondókát és dalocskát ismerünk.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha megteheti foglalkozzon a gyerekével németül, angolul, vagy akármilyen idegen nyelven. Az lehet, hogy nem fog "anyanyelvi" szinten beszélni, de az biztos, hogy megtanulja az idegen nyelv hangzókészletét. Ez pedig elengedhetetlen, hogy "helyes" kiejtéssel, könnyebben tanuljon meg egy idegennyelvet.
Sok helyen lehet olvasni, hogy a gyerek születésétől kb. 1 éves koráig bármilyen hangot képes képezni, de ezután már elmúlik ez a képessége. Így a legkevesebb amit tehetünk, hogy több nyelven mondókázunk, énekelünk, játszunk a gyerekkel.

Jövő héten érkezik meg az első angol nyelvű énekes könyvünk (Nursery Rhymes), ami CD mellékletet is tartalmaz. Nekünk ez a következő nyelv, amivel ismerkedni fogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése